Terkini

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Mufti Makkah bagi mazhab al-Syafi(1818-1887)


Nama lengkapnya al-'Allamah al-Mufti Syeikh Syed Ahmad bin Zaini bin Ahmad al-Dahlan al-Hasani al-Makki, nasabnya bersambung kepada Sayyidina Hasan bin Ali melalui jalur Syeikh Abdul Qadir al-Jilani. Dilahirkan di Makkah pada tahun 1233H bersamaan 1818M.

Belajar dengan tekun di Masjid al-Haram, antara para ilmuan ternama Makkah al- Mukarramah ketika itu yang telah dilazimi atau mungkin dilazimi ialah Syeikh 'Uthman bin Muhammad al-Dimyati, Syeikh al-Mufti Abdullah Siraj al-Hanafi, Abdul Rahman al-Kuzbari dan Maulana Ishaq al-Makki.
Syeikh Ahmad Dahlan menjadi khadam ilmu yang istiqamah dan amat gigih dengan mengajar di Masjid al-Haram berbagai keilmuan terutama fiqh dan hadith berdasarkan kitab Sunnah Sittah, kemudian dilantik sebagai Mufti Makkah bagi mazhab al-Syafi'ii. 

Antara murid ternamanya ialah al-Faqih Abu Bakar Syato, Syed Ahmad al-'Attas, Syeikh Hussain al-Habasyi, Syed Ahmad al-Saqqaf, Syeikh Muhammad bin Ismail al-Fatoni dan Syeikh Wan Ahmad al-Fatoni. Syed Ahmad Dahlan wafat di Madinah pada tahun 1304H bersamaan1887M , beliau telah menulis sebanyak lebih 20 buah kitab antaranya:

مختصر جدا - 1

الدرر السنية - 2

خلاصة الكلام -3

فتح الجواد -4

5-رسالة في علم المقولات 

فتنة الوهابية- 6

اسني المطالب -7

الازهار الزينية - 8

رسالة في زجر تارک الصلاة - 9

Catat Ulasan

0 Ulasan
* Ulasan anda adalah tanggungjawab anda sendiri.

text

Untuk dapatkan artikel berkaitan, sila masukkan carian anda di bawah :

Cari Blog Ini


Kongsikan Artikel Ini :

Top Post Ad

Below Post AdAds Bottom