Terkini

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Jangkitan demam berdarah Ebola di Uganda semakin meningkat


KAMPALA, Uganda - Pihak berkuasa kesihatan Uganda memberi amaran peningkatan ketara jangkitan demam berdarah Ebola di kebanyakan daerah di negara itu, lapor stesen penyiaran CNN kelmarin.

Penularan yang berlaku sekarang membawa kepada jumlah kumulatif kes kematian disyaki dan akibat Ebola, meningkat kepada 23 orang.

Uganda mengisytiharkan penwabak Ebola Selasa lepas selepas mengesan virus Ebola varian Sudan yang jarang ditemui pada pesakit di daerah Mubende.

Virus itu merebak ke daerah Kyegegwa dan daerah berdekatan, Kassanda. Kementerian Kesihatan Uganda (KKU) melaporkan bahawa kes kumulatif meningkat kepada 36 termasuk kes disahkan dan disyaki.

Setakat ini, tiada kes Ebola dikesan di ibu negara Uganda, Kampala.

KKU mengkategorikan kes disyaki sebagai mana-mana individu yang meninggal dunia akibat simptom mirip Ebola dan mempunyai pautan epidemiologi kepada kes disahkan tetapi tanpa diuji serta tidak mempunyai pengesahan makmal.

Kes disahkan pula adalah mereka yang positif virus Ebola selepas ujian makmal dilakukan.

Daripada jumlah jangkitan yang dikenal pasti setakat ini, 18 pesakit disahkan dijangkiti Ebola, manakala 18 lagi disyaki mempunyai virus maut itu.

KKU juga menyatakan bahawa lima daripada pesakit yang meninggal dunia sah dijangkiti Ebola dan 18 kematian lain sebagai disyaki. Menurut kementerian sama, kira-kira 35 pesakit demam berdarah Ebola kini menerima rawatan.

Uganda telah mengalami empat gelombang melibatkan wabak Ebola. Gelombang yang paling dahsyat menyerang pada tahun 2000 dan menyebabkan lebih 200 orang mati.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), vaksin Ebola terhadap varian Sudan yang jarang ditemui itu belum diuji keberkesanannya.

Bagaimanapun, vaksin Ervebo (rVSV-ZEBOV) didapati berkesan dalam melindungi individu daripada varian Zaire. - Agensi

Sumber - Kosmo Online

Catat Ulasan

0 Ulasan
* Ulasan anda adalah tanggungjawab anda sendiri.

text

Untuk dapatkan artikel berkaitan, sila masukkan carian anda di bawah :

Cari Blog Ini


Kongsikan Artikel Ini :

Top Post Ad

Below Post AdAds Bottom