Terkini

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Jijik dan kotor!!! Kilang kicap,cili kisar 100 tahun beroperasi diarah tutup

GEORGE TOWN: Sudahlah memproses makanan bersebelahan tandas pekerja, bekas simpanan bahan mentah pula diletakkan di atas lantai yang lecak dengan limpahan air tandas.

Begitu keadaan di sebuah kilang memproses cili kisar dan kicap yang diserbu Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP) di Jalan Patani, di sini, pada Isnin.

Menurut Ketua Bahagian BKKM negeri, Mohd Wazir Khalid, keadaan itu bukan sahaja melanggar peraturan ditetapkan malah dibimbangi menyebabkan pencemaran bakteria e-coli ke atas makanan yang diproses.

Mohd Wazir berkata, hasil pemeriksaan lanjut turut membawa kepada penemuan najis tikus di sekitar tempat memproses dan menyimpan bahan memproses kicap.

Menurut Mohd Wazir, premis tersebut dipercayai sudah beroperasi hampir 100 tahun dan memasarkan cili kisar dan kicap di sekitar negeri di utara.

Sementara itu, serbuan kedua di kilang memproses mi sanggul pula, pihaknya menemukan tikus dan lipas di bahagian stor penyimpanan bahan makanan.

Penggunaan peralatan yang berkarat seperti troli selain surat khabar lama untuk mengalas bahan mentah juga antara kesalahan lain yang dikesan di kilang tersebut.

"Kita lihat ada satu kotak racun, kita memandang serius isu ini, makanan dan produk bahaya perlu diasingkan dari stor makanan mentah sebab racun perlu diasingkan dan tidak boleh bergaul dalam stor makanan... kita takut berlaku pencemaran silang semasa pemeriksaan kotak racun bersama makanan. yg lain," katanya di sini, hari ini.

Tegas beliau, pihaknya memandang serius perkara berkenaan memandangkan kilang tersebut mempunyai sijil halal dan logo Makanan Selamat Tanggungan Industri (MeSTI) Kementerian Kesihatan. Malaysia (KKM).

"Kita juga menjumpai lipas dan tikus di permis kedua di mana premis mempunyai sijil MESTI dan halal dan kita lihat ada lipas dan tikus. Ini amat memeranjatkan, sepatutnya perlu kekalkan tahap kebersihan yang maksimum sebab kita keluarkan sijil MESTI bukan sewenang-wenangnya. Kita lihat kebersihan paling maksimum untuk keluarkan sijil berkenaan," katanya.

Menurut Mohd Wazir, pihaknya pernah melakukan pemeriksaan ke atas kedua-dua kilang itu pada tahun lalu, namun pemiliknya masih melakukan kesalahan sama.

Berikutan itu katanya, pihaknya mengeluarkan masing-masing tiga dan satu kompaun ke atas kedua-dua kilang terbabit mengikut Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009 yang keseluruhannya bernilai kira-kira RM9,000.

Selain itu, kedua-dua kilang tersebut juga diberi notis penutupan selama 14 hari mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.

Sumber - Astroawani

Catat Ulasan

0 Ulasan
* Ulasan anda adalah tanggungjawab anda sendiri.
Kongsikan Artikel Ini :

Top Post Ad

text

Untuk dapatkan artikel berkaitan, sila masukkan carian anda di bawah :

Cari Blog Ini

Below Post AdAds Bottom